Barnemark er ofte plagsomt for hele familien


Ting som er ufarlige kan fremdeles oppleves som ubeskrivelig plagsomt og i enkelte tilfeller også smertefullt. Barnemark er en av disse tingene og de som har hatt det selv og husker hvordan det føltes, kan skrive under på at det ikke var noen hyggelig opplevelse.

Barnemark er heldigvis ikke farlig, men det er svært smittsomt. Derfor er det vanlig å medisinere alle i familien når en har fått påvist smitte. Aldersgruppen hvor det smittes mest er barn mellom 5 og 10 år. Derfor er det ikke kun i hjemmet at smitte kan skje, men også i barnehagen og på skolen.

  • En ser mest smitte blant barn i alderen 5-10 år.
  • Barnemark kalles også for småmark eller innvollsmark.
  • Ufarlig, men svært plagsom.
  • Forårsaker sterk kløe i endetarmsåpningen.
  • Kløen er verst om natten.
  • Barnemark smitter kun mellom mennesker.
  • Den er lett gjenkjennelig og ser ut som en svært tynn hvit tråd.
  • Hunnormen kan daglig legge opptil flere tusen egg.
  • Eggene kan overleve på overflater utenfor kroppen i hele 3 uker.

Hvem smittes?

En ser sjeldent barn under 2 år med denne infeksjonen. Det er barna i alderen mellom 5 og 10 år som står for overvekten av de som smittes. Siden dette er en svært smittsom infeksjon og eggene overlever såpass lenge utenfor kroppen så er risikoen stor for at smitten videreføres.

barnemark-larve

Et barn som har vært på toalettet kan uten å være klar over det legge igjen egg på overflatene som kan smitte andre i 3 hele uker. Selve toalettet blir en naturlig smittekilde, men andre overflater er også svært utsatt. Når barnet klør seg så vil det ofte havne egg under fingerneglene som dermed kan legges igjen på alle flater barnet berører. Dette er en av årsakene til at familiemedlemmene også medisineres samtidig med barnet.

Barnemark (enterobius vermicularis)

Dette er en infeksjon i tykktarmen og en person kan ha opptil flere hundre mark i tarmen på en gang. Selve marken er en svært tynn og liten hvit strek på omtrentlig 8-13mm og kun 0,5mm i omkrets. Selv om den er liten, kan en fremdeles se den med øyet. Den enkleste måten er å sjekke dopapiret etter at en har tørket seg. Da vil man kunne se de små markene.

Det som skaper den uutholdelige kløen som er spesielt merkbar på natten er at da vandrer hunnmarken fra tykktarmen til endetarmsåpningen for å legge egg. De produserer store mengder egg og en eneste barnemark kan faktisk produsere opptil flere tusen egg på en eneste dag. Det tar bare noen timer etter at eggene er lagt til de er modne og deretter kan smitte andre.

Pinworm

Viktig med renhold

For å klare å unngå en evig runddans med smitte, så er renhold av flater og hender veldig viktig. Barnemark overlever uhyre lenge utenfor den menneskelige kroppen, og derfor blir renholdet også så viktig. Ved å være levedyktig i hele 3 uker, skiller barnemark seg fra mange andre virus og bakterier. I fuktige omgivelser så er levedyktigheten best og derfor er baderom et sted som er særskilt utsatt.

håndhygiene

Det anbefales god og hyppig vask av toalett, dørhåndtak og andre flater som berøres jevnlig hver eneste dag når en har fått denne infeksjonen i hus. I tillegg er det veldig viktig å sørge for at både barnet og resten i husstanden utfører god håndhygiene.

Barna må lære å vaske hendene og vaske de slik at fingerneglene gjøres rene. Eggene samles under neglene når en klør seg og kløen om natten er såpass uutholdelig at en ikke klarer å unngå å klø seg.

Tips til forebygging

God håndhygiene er alltid viktig uansett hvilken type infeksjon en forsøker å unngå eller bli kvitt. God håndhygiene er spesielt viktig etter en har vært på toalettet og før måltider og matlaging. Ved å holde neglene til barna korte så er det lettere å rengjøre neglene og færre egg kan transporteres fra fingrene til overflater. Barn som sutter på tommelen og biter negler har lettere for å få i seg bakterier og smittes hyppigere av slike infeksjoner.

renhold

Under behandling av barnemark, så er det enkelte ting en bør passe på. Sengetøy, undertøy og for eksempel håndklær bør vaskes grundig på høye temperaturer. Man bør heller ikke ristet dynen når man rer sengen eller plagg før vask. Egg kan ristes ut i luften og havne på flater eller pustes inn.

Har man kjæledyr så burde man vaske pelsen deres oftere i perioden en er under behandling. Barnemark kan ikke videreføres til dyr, men egg fra fingrene og for eksempel sengetøy kan havne i pelsen til kjæledyrene og videreføre smitten.