Er parterapi noe for meg?


Vi lever nå i en verden som har forandret seg raskere enn hva noen gang har vær tilfellet før. Med dagens teknologi og medisin så lever vi lengre, vi har bedre råd, vi har relativt lite problemer med sykdom og sult, og de aller fleste har (i hvert fall i et land som Norge) i det aller minste et tak over hodet.

Parterapi - Samlivsterapi

Disse er alle fantastiske endringer som er bevis på at vi mennesker er i stand til å utvikle oss drastisk, men med denne utviklingen så kommer det utvilsomt nye utfordringer som vi kanskje ikke alltid er like forberedt på å håndtere, i hvert fall ikke på egen hånd.

En slik utfordring, er utfordringen med å holde kontroll på livet i hjemmet. Dette var ikke alltid et like stort problem i en verden hvor vi hadde mer enn nok med å tenke på hvor vårt neste måltid skulle komme fra, men i en verden hvor brorparten av “seriøse” spørsmål er eliminert, så er det uunngåelig at disse erstattes av andre problemer.

Ekteskap og samliv er noe av det beste i verden og noe av det som gjør oss mennesker spesielle, men det er også utvilsomt noe som til tider kan føles nesten umulig å bevare. For de som til tider strever med dette, så finnes det heldigvis profesjonell hjelp.

Hva er parterapi?

Først og fremst så er parterapi et verktøy som kan hjelpe par med hverdagen og samlivet. Hele ideen er at vi i dagens samfunn er for opptatte og stresset med jobb, barn, hus, hage og hytte til å faktisk ta vare på oss selv, derfor trenger vi av og til litt hjelp.

parterapi med psykolog

Denne hjelpen kan komme i form av mangt, men det er liten tvil om at det beste og mest profesjonelle tilbudet, kommer i form av en psykolog som gjennomfører parterapi. Parterapi handler om kommunikasjon og lytting, noe vi som moderne mennesker ikke alltid er like gode til.

Vi kjenner oss nok alle igjen i dette, selv om det kanskje ikke gjelder hele tiden. Det er ikke tvil om at vi alle noen ganger ignorerer eller ikke setter pris på de rundt oss, og det hender rett som det er at vi ikke alltid blir satt pris på selv. Dette kan for mange være tungt å oppleve.

For de som føler det slik, er det godt å vite at dette er helt normalt og at det finnes løsninger på problemet. En vanlig og god løsning er parterapi. Her vil både du og din partner ha muligheten til å kommunisere sammen, guidet av en profesjonell spesialist.

Hvem går i parterapi?

Mange vegrer seg nok ofte for å oppsøke parterapi fordi de antar at dette bare er et dyrt alternativ for de mest håpløse tilfeller. Dette er dessverre en utdatert og usunn mentalitet som ikke fikser noe som helst, tvert imot.

Faktum er at parterapi er for hvem som helst, uansett hvilke problemer du og din partner måtte ha. Man trenger på ingen måte å vente til man har sovet i forskjellige rom i 6 uker før man oppsøker parterapi, det kan faktisk være lurt å gjøre dette tidligere heller enn senere.

Samlivsterapi

Mange mennesker ser i dag på parterapi som noe som er ment å fikse et ødelagt forhold. Dette kan nok oppnås med god parterapi, men sannheten er at ett av hovedformålene til denne type behandling, er å forbygge problemer i ekteskap eller forhold som etter hvert kan ødelegge harmonien og til slutt føre til skilsmisse og brudd.

Parterapi har som formål å sørge for at du og din partner kan kommunisere på en sunn og respektfull måte, uten at noen bli tråkket på eller overkjørt.

Vi utvikler alle mønstre når vi er i forhold og det er ikke alltid at disse mønstrene er like sunne for oss og de vi bor med. Derfor er det godt å vite at vi kan gå til et trygt sted og få hjelp sammen med den vi er glad i.

Hvor tilbys parterapi?

Nå i 2019 så bør det ikke være vanskelig å finne gode tilbud når det kommer til parterapi. Psykologi har vokst voldsomt i popularitet og har nå utviklet seg til å bli et meget respektert felt som de fleste tar alvorlig og ser på med stor respekt.

Psykologi handler om menneskers mentale helse og indre liv, noe som aldri har vært i fokus på samme måte som det er nå. Dette betyr at veldig mye av stigmaet rundt parterapi og terapi generelt har forsvunnet. Det å gå i terapi er ikke lenger sett på som en svakhet, det er tvert imot ofte ansett som en styrke.

parterapi Samlivsterapi

Det at folk viser en vilje og et ønske om å forbedre seg ovenfor seg selv og sine kjære, kan umulig sees på som noe annet enn positivt og det har legeindustrien erkjent. Derfor kan vi i dag gå inn på et hvilket som helst legekontor og snakke med sykepleier eller lege angående tilbud om parterapi.

Eventuelt så kan lesing på internett også varmt anbefales. Her kan du snevre ditt søk etter hvor du bor, hvor mye penger du har råd til å investere i terapi, samt nøyaktig hva ditt personlige behov er. I 2019 finnes tilbud om seriøs og profesjonell parterapi mer eller mindre over alt, også i Oslo.

Kan parterapi være noe for meg?

De aller fleste forhold – være seg romantiske eller vennskapelige – fungerer best med åpen kommunikasjon og respekt for den du tilbringer tiden sammen med. Dette er noe vi alle føler vi bør kunne oppnå på egenhånd, men sannheten er at det ikke alltid fungerer.

Et helt liv er tross alt som regel ganske langt. Nå for tiden er det ikke uvanlig at folk lever til langt oppi 90-års alder, noe som betyr at dersom du blir gift i en alder av 25, så kan du være heldig nok til å få tilbringe rundt 70 år med din partner.

70 år er utrolig lang tid med en og samme person. Det finnes nok de som klarer å leve såpass lenge med en partner uten store (eller små) problemer, men disse er definitivt unntakene som bekrefter regelen.

De aller fleste av oss trenger av og til litt hjelp for å sikre at harmonien og vennskap ikke forsvinner på hjemmebane og det er her parterapi kommer inn i bildet. En psykolog kan aldri garantere å redde ditt forhold, men parterapi kan sikre at du og din partner gjør det dere kan for å holde sammen via respekt og kommunikasjon.