Høytiden markeres med julepynt


Alle vet at desember er tiden for advent og at julefeiringen er det som er i fokus. En stor tid i året som både barn og voksne gleder seg til, og mange forberedelser blir gjort i stand for å hylle denne tiden. Man starter faktisk med forberedelsene så tidlig som i november.

julepynt-jul

Det første vi ser av forberedelser er opphenging av julepynt og lys i markering av starten på høytiden. Du ser julestjerner lyse opp i stuevinduet, julekransen på døren og adventsstaken i vinduskarmen. Offentlige gater blir pyntet med lys, juletrær og julepynt i starten av desember og desto mer pynt oppstår nærmere selve julaften. Julepynt blir satt opp som en tradisjon, både inne og ute.

Ulike tradisjoner i verden

Vi har en rekke forskjellige tradisjoner innen julepynt og hva som tilsvarer å være julepynt. Norsk julepynt og norske tradisjoner er unike i seg selv, og forskjellig fra for eksempel amerikansk julepynt og dens tradisjoner. I vår tid har de europeiske og amerikanske tradisjonene gått mer inn i hverandre og blitt mer like enn ulike. Vi i Norge tatt til oss mer amerikansk julepynt.

Ulike tradisjoner jul

Dette varierer selvfølgelig etter familier og bakgrunner. Alle land har sine tradisjoner og sin julepynt ut ifra dens kultur og opphav. Vi i dag er et mer flerkulturelt samfunn, noe som gjør det naturlig at tradisjoner og julepynt blir forskjellige i hver husholdning.

Julenissen

Julenissen er en viktig symbolsk figur for mange i verden i forbindelse med julen. Julenissen har blitt et stort symbol for julen og det blir ofte vist via julepynt. Julepynt med inspirasjon fra julenissen kan være:

  • Julepapir med julenisse-tema
  • Små og store figurer av forskjellige julenisser
  • Julekuler inspirert av julenissen
  • Juleservice med bilder og illustrasjoner av julenissen
  • Porselen- og glasspynt av julenissen

Julenissen har forskjellige tradisjoner knyttet til forskjellige land. Den norske julenissen er veldig annerledes enn for eksempel den amerikanske. Dette er både i tradisjoner, historie og beskrivelse.

Julenissen

Den norske julenissen er basert på norsk folklore og er en fjøsnisse som holdt til i fjøset og passet på gården. Den norske fjøsnissen er liten, hadde skjegg og var kledd i gamle grå klær med en rød fjøslue. I norsk tradisjon gir vi nissen grøt for at nissen resten av året ikke skal finne på skøyerstreker og heller hjelpe til på gården.

Dette kan ligne litt på den amerikanske nissen og dens følgende tradisjon hvor man setter ut melk og småkaker. Julenissen og fjøsnissen blir ofte mikset og mange syns det er forvirrende. Det eneste julenissen og den norske fjøsnissen har tilfelles er navnet nisse.

Den norske julenissen kom ikke fra den internasjonale og tradisjonelle julenissen vi kjenner til i dag og som er basert på helgen St. Nikolas. Denne nissen er beskrevet som stor og gammel med stort hvitt skjegg, rød frakk og topplue. Han bor på Nordpolen, har slede med reinsdyr og leverer gaver. Denne spesifikke beskrivelsen er basert på nyere tids tradisjoner. Julenissen og tradisjoner har alltid utviklet seg og variert i forskjellige land.

Den moderne julenissen kommer fra den amerikanske Coca-Cola nissen Santa Claus. Det er denne julenissen vi ser i dag over hele verden. Det er spesielt denne julenissen du ser gjenspeilet i diverse julepynt.

Julepynt

I Norge har vi mange forskjellige typer julepynt og julegaver. Både tradisjonell julepynt og nyere julepynt. Her er noen eksempler på tradisjonell julepynt:

  • Juletre
  • Julegran
  • Julekrybbe
  • Adventsstake
  • Julestjerne
  • Pepperkakehus
  • Engler
  • Nisser
  • Julekranser
  • Halmfigurer

Det finnes som sagt en rekke typer forskjellig julepynt, både tradisjonelle og utradisjonelle. Det kan være at man for eksempel tar i bruk kristne symboler. Det finnes ingen regler på hvordan man kan pynte hjemmet. Juletreet og juletrepynten har også utviklet seg. Juletreet og dens tradisjon kommer fra Tyskland rundt år 1500. Derfra har det bare utviklet seg og etablert seg som en viktig juletradisjon i hele verden.

forskjellig julepynt

I gammel norsk tradisjon ble juletreet pyntet med flagg, flettede kurver av papir fylt med godterier, julelys, lenker og halmfigurer. Mye av pynten var hjemmelaget og det var ikke før i senere tid at juletrepynten ble mer eksklusiv.

Da ble det mer vanlig at folk gikk ut for å kjøpe juletrepynt. Da kom det glitter, perlelenker, julestjerne og julekuler. Mange nordmenn i dag tar fortsatt i bruk noen av de eldste juletrepyntene som norske flagg og papirkurver.

Mange lager fremdeles egen julepynt

I norske skoler er det fortsatt vanlig og ha juleverksted hvor man lager hjemmelagde tradisjonell juletrepynt og julepynt. Som å flette og klippe glanshjerter, lenker og papirkurver. Man lager også isopor-snømenn, bommulds-engler og dorullnisser som står på ispinneski. Dette er ganske likt fra hvordan man lagde juletrepynt og julepynt i gamledager før man begynte å kjøpe det meste i butikker.

Nå i dag er det vanlig å kjøpe julepynten i butikk, også på nett. I desember og så tidlig som november blir de fleste butikker fylt opp med julepynt og dekorasjoner. Det er et enormt utvalg i alle type stiler og farger etter hva som passer den enkelte best.  Det er alt fra billigpynt av plast til eksklusive pynt av krystall og glass.