Vinterhage i vind og regn


I sommerhalvåret opplever vi ofte at været er variabelt og kan til tider mildt sagt være uforutsigbart. En vinterhage kan hjelpe oss å få mer ut av sommeren enn vi kunne gjort med bare en terrasse knyttet til huset vårt.

Vinterhage om sommeren

En vinterhage om sommeren hjelper oss å nyte en noe uforutsigbar norsk sommer. Er det bra vær vil vi gjerne være utendørs. Mange av oss liker å bli utendørs hele dagen, om vi kan. Kanskje vil man gjerne sette seg ned å nyte en god frokost med utsikt over sjøen, og etter det, nyte noen timer strak ut på en solstol. Når det nærmer seg middagstid, er det på tide å fyre opp grillen og lage seg en god entrecote og nyte middagen utendørs. Etter middag kan vi bli sittende å se på solnedgangen mens vi nyter en god flaske vin.

Om vi ikke er heldige med at det gode sommerværet klaffer akkurat når vi har ferie, så er det ikke sikkert denne hverdagstilværelsen vil være spesielt behagelig å gjennomføre utsatt for vær og vind ute på terrassen.

Regn med vinterhage

Har vi laget oss en vinterhage på utsiktssiden av huset vårt i stedet for terrassen vi først planla, så har vi mulighet for å kunne oppholde oss utendørs store deler av sommeren. Litt regn med vinterhage er ikke noe problem å håndtere. Med glasstak hvor vi kan fjerne deler av takglassene når vi ønsker det, så blir en regnværsdag som en helt annen sommerdag. Selv om vi ikke har sol, så kan vi fortsatt oppleve at det er varmt og godt. Da tar vi bare bort alle glassdørene langs veggene, så gjør det ikke så mye at vi har litt regnvær. Vi kan fortsatt fyre opp grillen og diske opp en spennende middag selv om vi ikke har det mest ideelle været. Det føles likevel som å være utendørs. Og ofte kan det være behagelig å sitte tørt og godt og nyte regnet utenfor.

Vinterhage

Vinterhage i vinden

Men det er ikke bare regnet vi ønsker å beskytte oss mot for å få flere sommerdager. Med en vinterhage i vinden, kan vi også få det beste ut av en dag med mye vind. Om sola skinner og dagen bare er forstyrret av vindkast, kan vi åpne opp taket, og trekke for så mange glassdører vi behøver for å skjerme mot vinden. Da har vi straks en god og varm terrasse som ikke kjøles ned av nordavinden eller vestavinden. I stedet kan vi nyte dagen som om det var sommer. Når man har kost seg gjennom en god grillmiddag, og kvelden siger på med noe kjøligere luft, kan man med installerte varmelamper, eller annen form for oppvarming, likevel sitte behagelig ute i vinterhagen og nyte sommerkvelden.

Sommeren blir lengre

På denne måten oppnår vi at sommeren blir lengre. For de fleste av oss kan vel aldri sommeren bli for lang. Vi vil gjerne nyte hvert øyeblikk av en god og varm sommer. Litt regn og vind kan vi lett beskytte oss mot slik at selv sommerdager uten perfekt vær kan nytes i ro og mak. Når vi i tillegg har noen varmelamper, så har vi sommer fra tidlig vår til sen høst i vinterhagen. Om man ønsker å benytte seg av denne lange sommeropplevelsen for å ha noen ekstra fine hageplanter i vinterhagen, så kan vi få i stand en hage som er frodig mye lenger enn bare i sommermånedene.

En vinterhage kan fungere som en forlengelse av sommeren ved at vi kan stenge ute regnet, samt skjerme oss for vinden.